KLUCS
de KLUCS methode
Wij kiezen ervoor om samen met jou een individueel oefenschema voor je samen te stellen. Wanneer je je aanmeldt bij Fysio Fitness Beilen maken we eerst een ‘body scan’. Hierin worden bloeddruk- gewicht- orgaanvetgehalte en conditie in kaart gebracht. Dat betekent dat we tijdens het intakegesprek een aantal testen uitvoeren, maar ook je vragen naar je doelen en wordt je beginsituatie in beeld gebracht. Dit gesprek baseren we op de KLUCS methode. Dat betekent dat we vragen stellen en testen doen, die te maken hebben met de zogeheten grond motorische eigenschappen: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid (KLUKS). Jij geeft daarnaast ook aan wat je belangrijk vindt in een training en welke doelen je wilt bereiken. Wil je meer coördinatie krijgen, of leniger worden? Of wil je snelheid opbouwen omdat er bijv. een hardloopwedstrijd op het programma staat. Met deze uitkomsten wordt er een individueel trainingsschema gemaakt.
Dit schema is de basis voor je training. Tijdens de eerste lessen staat het correct uitvoeren van de oefeningen centraal en zullen we je daarin ook begeleiden.
Klucs
Wat? Hoe werkt dat dan?
Uitgebreide intake waarbij we samen het schema/programma bepalen.

kracht

lenigheid

uithouding

coördinatie

snelheid
Kracht
Hiermee bedoelen we spierkracht, we hebben dit nodig voor een goede lichaamshouding Het is belangrijk om kracht te blijven trainen. In het dagelijks leven kunt u dit nodig hebben bij bijvoorbeeld: Klussen in huis, verhuizen, zware boodschappentas tillen, werken in de tuin.

Lenigheid
Hiermee bedoelen we de flexibiliteit en de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt. In het dagelijks leven kunt u dit nodig hebben bij bijvoorbeeld: Veters strikken, jas aantrekken, sokken aan doen, steunkousen. Yoga, Pilates zijn bijvoorbeeld goede vormen om lenigheid te bevorderen.

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen is het vermogen van je lichaam om een bepaalde inspanning vol te houden met een minimaal verlies door vermoeidheid. Bijvoorbeeld door een fiets/wandel tocht vol te houden. Door dit te trainen wordt het cardiovasculaire systeem getraind waardoor je meer energie krijgt, waardoor je je fitter voelt. Heb je een goed uithoudingsvermogen dan herstelt je lichaam sneller.

Coördinatie
Deze grond motorische eigenschap speelt een belangrijke rol waarbij de spieren met elkaar moeten samenwerken. Dit traint de coördinatie van het lichaam en gaat vermindering van de zenuwen tegen. Het is een basisvaardigheid die je in staat stelt om gecontroleerd te bewegen. Bij bijna alle dagelijkse bezigheden is het lichaam bewust/onbewust bezig met stabiliseren en coördineren van gewone bewegingen. Bijvoorbeeld,
Traplopen, wandelen onverhard terrein, ergens overheen stappen. Balansoefeningen worden aangeraden voor het trainen van coördinatie.

Snelheid
Bij snelheid moet je denken aan bijvoorbeeld reactiesnelheid waardoor je net niet gaat vallen, of net snel een stap opzij kunt maken voordat je ergens door geraakt wordt. Loopsnelheid is belangrijk naarmate men ouder wordt. Dit is een belangrijke factor voor functionele mobiliteit en ook voor de gezondheid.
